Εταιρεία

Ο Παναγιώτης Γκούμας στο Μόναχο τη δεκατία του 80′

Το 1962, ο Παναγιώτης Γκούμας από την Καλαμάτα ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση με σκοπό την προώθηση των γεωργικών προϊόντων της οικογένειας του και των γειτόνων του, πέρα από την αγορά της Μεσσηνίας, στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κύριο προϊόν είναι πατάτες.

Είναι ωστόσο εντυπωσιακό ότι πολύ νωρίς ο Παναγιώτης Γκούμας αντελήφθει ότι η συσκευασία και η τυποποίηση των προϊόντων θα δημιουργούσε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς τα προϊόντα θα διατηρούσαν την ποιότητά τους. Η συσκευασία λοιπόν είναι το πρώτο βήμα.

«Ο πατέρας μου υπήρξε ένας ιδιαίτερα προοδευτικός και διορατικός άνθρωπος. Ήταν μια εξαιρετικά προοδευτική κίνηση, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, να φτιάξει τέσσερα συσκευαστήρια πατάτας, αρχικά στην Καλαμάτα και στη συνέχεια, στην Αμαλιάδα Ηλείας, στην Ξάνθη και στην Ορεστιάδα ” λέει ο Γιώργος Γκούμας, γιος του Παναγιώτη, που μαζί με την αδερφή του Ευτυχία μπήκαν στην δουλειά του πατέρα τους στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και το 1999 ίδρυσαν την Agrexpo S.A, η οποία αποτελεί συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης που ίδρυσε το 1962 ο πατέρας τους.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 τα προϊόντα της εταιρείας <<παίρνουν διαβατήριο>> για τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε μια περίοδο που η λέξη «εξωστρέφεια» ήταν σχεδόν άγνωστη ακόμη και σε μεγάλους επιχειρηματίες, ο γιος μιας αγροτικής οικογένειας, απόφοιτος εξατάξιου γυμνασίου, τολμά να κάνει ένα σπουδαίο βήμα. Προφανώς ήταν πολύ σίγουρος για την ποιότητα των προϊόντων του και γνώριζε ότι μπορούν να <<σταθούν>> σε πιο απαιτητικές αγορές.

Η είσοδος των παιδιών του Γιώργου και Ευτυχίας στην οικογενειακή επιχείρηση δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς αρχίζουν να εξάγουν νέα προϊόντα (Ξερά Σύκα, Πορτοκάλια, Καρπούζια και Πατατόσπορο), ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα επεκτάθηκε σε περισσότερες αγορές. Ωστόσο, μέχρι τώρα, να θεωρούνται οι σπεσιαλίστες της πατάτας.

Τα τελευταία 5 χρόνια, η τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης, συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη της εταιρείας, προσθέτοντας στην γκάμα προϊόντων κι άλλα τοπικά προϊόντα όπως το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π Καλαμάτας, οι Ελιές Καλαμών, η Πάστα Ελιάς και το Βαλσάμικο Ξύδι. Ο Πάνος, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πάτρας και ο Δημήτρης, σπουδαστής του τμήματος Food Marketing and Business Economics του Πανεπιστημίου του Reading στην Αγγλία, αποτελούν την νέα κινητήρια δύναμη της Agrexpo.